presbyopia

Τι είναι η Πρεσβυωπία;

Προσαρμογή είναι η φυσιολογική ικανότητα του οφθαλμού να μπορεί να εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα και να τα βλέπει ευκρινή. Πρεσβυωπία καλείται η προοδευτική απώλεια της ικανότητας αυτής της προσαρμογής. Πρακτικά δεν πρόκειται για μια παθολογία, αλλά για τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης του οφθαλμού, όπου με το χρόνο μειώνεται η ικανότητα του ακτινωτού μυός καθώς και η ελαστικότητα του φακού. Με την αύξηση της ηλικίας, μεταξύ των 40 και 50 ετών, χρειάζονται όλοι οι έως τότε «φυσιολογικοί» δηλαδή οι εμμετρωπικοί, γυαλιά για το διάβασμα.

Γενικά αναφέρεται ότι τα πρώτα συμπτώματα της πρεσβυωπίας ξεκινάνε την πέμπτη δεκαετία της ζωής, δηλαδή μεταξύ 40-50 ετών και πρακτικά σταθεροποιούνται στα τέλη της έκτης δεκαετίας, περίπου στα 57-60 έτη.

Συμπτώματα

Το πιο σύνηθες σύμπτωμα της πρεσβυωπίας είναι η αδυναμία των ασθενών να βλέπουν με ευκρίνεια αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις. Αυτό μεταφράζεται κυρίως ως δυσκολία στο διάβασμα. Επίσης η δυσκολία της όρασης αυξάνεται σημαντικά όταν ο πρεσβύωπας βρίσκεται σε χώρο με χαμηλό φωτισμό, αυτός είναι και ο λόγος που αναζητά και  περισσότερο φως σε σχέση με πριν. Ένα ακόμη σύμπτωμα είναι ότι η μετάβαση από την μακρινή όραση στην κοντινή όραση γίνεται δύσκολη. Η όλη αυτή προσπάθεια που καταβάλει ο ασθενής να εστιάσει σε κοντινά αντικείμενα και να τα κάνει ευκρινή οδηγεί σε υπερβολική κόπωση του ακτινωτού μυός και κατ’ επέκταση του δημιουργεί πονοκέφαλους, πόνους στα μάτια ή στο μέτωπο, μάτια κόκκινα, ξηρά και κουρασμένα κτλ.

Αίτια της Πρεσβυωπίας

H πρεσβυωπία οφείλεται στη φθορά (με την γήρανση) του κρυσταλλοειδούς, φυσικού φακού του οφθαλμού και ελάττωση της προσαρμοστικότητας (ικανότητα προσαρμογής εστίασης) του στις κοντινές αποστάσεις.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από τις ανάγκες του ίδιου του ασθενούς, αλλά και από το πόσο εύκολα ανεκτός είναι ο κάθε ένας από τους παρακάτω τρόπους αντιμετώπισης, από τον ίδιο:

  • Γυαλιά πρεσβυωπίας
  • Πολυεστιακά γυαλιά: όπου ο ασθενής σε ένα γυαλί μπορεί να συνδυάσει καλή όραση σε μακρινή απόσταση, σε μεσαία αλλά και σε κοντινή
  • Διπλοεστιακά γυαλιά: Πρόκειται για γυαλιά που έχουν δύο διακριτές περιοχές στην επιφάνεια του φακού. Η μία είναι για τις μακρινές αποστάσεις και η άλλη είναι για τις κοντινές αποστάσεις.
  • Φακοί επαφής για πρεσβυωπία: και συγκεκριμένα πολυεστιακοί φακοί επαφής που επιτρέπουν στα μάτια να εστιάζουν προς κάθε κατεύθυνση με φυσικό τρόπο.
  • Monovision: Πρόκειται για μία διαδεδομένη λύση η οποία ρυθμίζει τα δύο μάτια του ασθενούς με τέτοιο τρόπο ώστε το ένα μάτι να μπορεί να εστιάζει σε μακρινές αποστάσεις και το άλλο μάτι σε κοντινές αποστάσεις. Αυτό πραγματοποιείται είτε με LaserTrans-PRK ή LASIK Laser (Στη διαδικασία αυτή σμιλεύεται ο κερατοειδής στο επικρατές μάτι για την μακρινή όραση, ενώ στο μη επικρατές μάτι ο κερατοειδής γίνεται πιο κυρτός, ώστε το μάτι να εστιάζει κοντά), είτε με την τοποθέτηση στο ένα ή και στα δύο μάτια ενδοφακών μετά από αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού, όπως γίνεται στις επεμβάσεις καταρράκτη.
Μετάβαση στο περιεχόμενο