macular_disorder

Τι είναι η ωχρά κηλίδα

Η ωχρά κηλίδα είναι το κέντρο του αμφιβληστροειδούς και η περιοχή που είναι υπεύθυνη για την ευκρινή όραση του ματιού. Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) είναι μια εκφυλιστική πάθηση που προσβάλει την ωχρά κηλίδα και αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες απώλειας όρασης στις αναπτυγμένες χώρες σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Τύποι της ΗΕΩ

Η ξηρού τύπου ΗΕΩ που είναι η πιο συνηθισμένη και με την καλύτερη πρόγνωση από τις δύο, αφού η εξέλιξη/επιδείνωσή της είναι πολύ πιο αργή σε σχέση με την υγρά μορφή

Η υγρού τύπου ΗΕΩ που είναι σπανιότερη από την ξηρού τύπου, χωρίς όμως να αποτελεί γενικά και μια σπάνια νόσο.

Η ΗΕΩ ξηρού τύπου μπορεί να μεταπέσει σε υγρού τύπου, με εμφάνιση παθολογικών νεοαγγείων στο χοριοειδή χιτώνα.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της ΗΕΩ απαραίτητη είναι η εξέταση του αμφιβληστροειδούς. Οι εξέτασεις αυτές είναι οι ακόλουθες:

  • Η βυθοσκόπηση από τον οφθαλμίατρο στη σχισμοειδή λυχνία με τη χρήση ειδικών φακών που επιτρέπουν την εξέταση της ωχράς υπό μεγέθυνση.
  • Η φλουοροαγγειογραφία, όπου παράλληλα με την έγχυση χρωστικής ουσίας (φλουορεσεΐνης) ενδοφλεβίως, πραγματοποείται λήψη φωτογραφιών του αμφιβληστροειδούς σε συγκεκριμένα ειδικά χρονικά σημεία.
  • Η Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT), με την οποία μπορεί να εξεταστεί με απόλυτη ευκρίνεια και ακρίβεια η ωχρά κηλίδα , κάνοντας ορατές πολύ μικρές ποσότητες υγρού στα αρχικά στάδια της νόσου.
  • Angio-OCT, όπου με την χρήση ειδικού μηχανήματος οπτικής τομογραφίας συνοχής απεικονίζεται το αγγειακό δίκτυο του αμφιβληστροειδούς /χοριοειδούς χωρίς να είναι απαραίτητη η χορόγηση σκαιγραφικού, όπως γίνεται στην φλουοροαγγειογραφία.

Παράγοντες κινδύνου

    Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της ΗΕΩ αποτελούν

  • η ηλικία
  • η κληρονομικότητα
  • το κάπνισμα
  • η υπέρταση
  • Διατροφικοί παράγοντες

Θεραπεία

Η θεραπεία της ξηρού τύπου ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς έγκειται στη συστηματική λήψη ουσιών απαραιτήτων στη λειτουργία της όπως βιταμινών κι ιχνοστοιχείων (Λουτεΐνη, Ζεαξανθίνη, Βιταμίνη C, Βιταμίνη E, Ψευδάργυρος, Σελήνιο). Απαραίτητη είναι επίσης η διακοπή του καπνίσματος με σκόπο τη μείωση του κινδύνου προόδου της νόσου. Επίσης σημαντικό είναι οι ασθενείς να κάνουν τακτικούς επανελέγχους στον οφθαλμίατρο, αλλά και οι ίδιοι από μόνοι τους  στο σπίτι  με τον πίνακα Amsler, διότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του ξηρού τύπου ΗΕΩ είναι κάποια στιγμή να μεταπέσει στην υγρού τύπου ΗΕΩ και η οποία θα πρέπει στη συνεχεία να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Σε περίπτωση υγρού τύπου ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς γίνονται ενέσεις αντιαγγειογενετικών παραγόντων (anti-VEGF) στο εσωτερικό του βολβού και συγκεκριμένα στο χώρο του υαλώδους.

Παρά την εξέλιξη σε κάποιες περιπτώσεις η μοναδική βοήθεια που μπορεί να προσφερθεί παραμένει η προσαρμογή βοηθημάτων χαμηλής οράσεως

Μετάβαση στο περιεχόμενο