keratoconus

Τι είναι Ο κερατόκωνος

Ο κερατόκωνος χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη κωνικού σχήματος του κερατοειδούς. Πρόκειται για μία μη φλεγμονώδη πάθηση του κερατοειδούς. Στην πάθηση αυτή παρουσιάζεται προοδευτική λέπτυνση και αύξηση της καμπυλότητας του κερατοειδούς. Καθώς η καμπυλότητα αυξάνει και ο κερατοειδής λεπταίνει, η όραση του ασθενούς χειροτερεύει. Η μείωση της όρασης μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλη ανάλογα με την έκταση της βλάβης. Η ελάττωση της όρασης κυρίως οφείλεται σε ανώμαλο αστιγματισμό και μυωπία και λιγότερο σε θόλωση του κερατοειδούς. Ο κερατόκωνος συνηθέστερα εμφανίζεται στην εφηβεία ή στη δεύτερη δεκαετία της ζωής.

Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου αυτής είναι πολύ σημαντική κυρίως γιατί όσο πιο έγκαιρα γίνει, τόσο πιο νωρίς μπορεί να εφαρμοστούν ειδικές θεραπείες που διακόπτουν την πορεία επιδείνωσής της. Η εξέταση του κερατοειδούς στην ειδική σχισμοειδή λυχνία, αλλά σε περιπτώσεις που υπάρχει η κλινική υποψία του κερατόκωνου, διενεργείται η λεγόμενη τοπογραφία του κερατοειδούς, που κάνει ειδικές μετρήσεις της πρόσθιας και της οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς.

Παράγοντες κινδύνου

    Κάποιοι από τους πιο συνήθεις παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον κερατόκωνο είναι, το έντονο τρίψιμο στο μάτια (με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον κερατοειδή του ματιού, αλλά βοηθά στην εξέλιξη του κερατόκωνου πιο γρήγορα, εάν προϋπάρχει), ορισμένες διαταραχές (όπως το σύνδρομο Down, το σύνδρομο Ehlers-Danlos, η ατελής οστεογένεση, μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και η φυλή (περισσότερες πιθανότητες οι έγχρωμοι και λατίνοι).

     

  • το οικογενειακό ιστορικό
  • το έντονο τρίψιμο στο μάτια (με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον κερατοειδή του ματιού, αλλά βοηθά στην εξέλιξη του κερατόκωνου πιο γρήγορα, εάν προϋπάρχει)
  • ορισμένες διαταραχές (όπως το σύνδρομο Down, το σύνδρομο Ehlers-Danlos, η ατελής οστεογένεση, μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και η φυλή (περισσότερες πιθανότητες οι έγχρωμοι και λατίνοι).

Αντιμετώπιση- Χειρουργική επέμβαση- Θεραπεία

Η θεραπεία του κερατόκωνου είναι κάτι που εξαρτάται σημαντικά από τα συμπτώματά του κάθε ασθενούς. Όταν τα συμπτώματά σας είναι ήπια, η όρασή σας μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ή και ειδικούς σκληρούς φακούς επαφής για να διατηρηθεί  η ευκρινής όραση. Στη περίπτωση που τα παραπάνω δεν επαρκούν υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορεί να αντιμετωπιστεί ο κερατόκωνος, όπως τα intacs  που είναι πολύ μικρά διαφανή πλαστικά ενθέματα σε σχήμα τόξου που ο οφθαλμίατρος  τοποθετεί χειρουργικά στον κερατοειδή. Τα intacs βοηθούν στην επιπέδωση του κερατοειδούς σας για τη βελτίωση της όρασης σας. Έχουν σχεδιαστεί για να εισάγονται στον κερατοειδή σε άτομα που έχουν κερατόκωνο και δεν βλέπουν πλέον σωστά με γυαλιά ή φακούς επαφής. Επίσης ένας άλλος τρόπος είναι η διασύνδεση κολλαγόνου (CXL). Με τη μέθοδο αυτή αφαιρείται το επιθήλιο του κερατοειδούς, γίνεται ενστάλλαξη ριβοφλαβίνης και ακολούθως έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία (UVA). Η μέθοδος αυτή έχει σαν αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση του κερατοειδούς και την ανάσχεση της περαιτέρω λέπτυνσής του. Η μεταμόσχευση κερατοειδούς αποτελεί ακόμη έναν τρόπο αντιμετώπισης όταν ο κερατόκωνος είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Ο οφθαλμίατρος σας αντικαθιστά ολόκληρο ή μέρος του πάσχοντος κερατοειδούς σας με υγιή ιστό κερατοειδούς από δότη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο