Αντιμετώπιση- Χειρουργική επέμβαση
Η αντιμετώπιση του καταρράκτη με χειρουργική επέμβαση, αποφασίζεται από κοινού με τον οφθαλμίατρο. Στην πράξη το χειρουργείο έχει ένδειξη, όταν ο καταρράκτης του ατόμου επηρεάζει την ποιότητα της όρασης και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής του και δημιουργούνται προβλήματα στις καθημερινές του δραστηριότητες (ασφαλής οδήγηση αυτοκινήτου, ανάγνωση, τηλεόραση).
Αφού αποφασιστεί από κοινού η πραγματοποίηση του χειρουργείου, το επόμενο βήμα είναι η λεπτομερής οφθαλμολογική εξέταση. Η εξέταση των ματιών πριν την επέμβαση γίνεται για να διαπιστωθεί η συνολική κατάσταση των ματιών, το είδος του καταρράκτη καθώς και για να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις που θα μας υποδείξουν ποιος είναι ο κατάλληλος φακός που θα τοποθετηθεί μέσα στο μάτι. Πιο συγκεκριμένα είναι οι μετρήσεις της όρασης και της καμπυλότητας του κερατοειδούς, μέτρηση της πίεσης του ματιού και έλεγχο της υγείας του βυθού καθώς και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις αν αυτό κριθεί απαραίτητο (OCT, τοπογραφία κερατοειδή κλπ).
Η χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιείται στις μέρες μας για την αντιμετώπιση του καταρράκτη ονομάζεται φακοθρυψία. Πρόκειται για μια ελάχιστα τραυματική για το μάτι τεχνική, κατά την οποία μέσα από δύο τομές μικρότερες των 2-3mm και με τα κατάλληλα εργαλεία ο χειρουργός οφθαλμίατρος δημιουργεί ένα κυκλικό άνοιγμα στο πρόσθιο περιφάκιο (καψουλόρηξη), και με τη χρήση υπερήχων και μιας ειδικής αντλίας κατακερματίζει και αναρροφά τον θολωμένο φακό, αφήνοντας το περιφάκιο (δηλαδή το σάκο στον οποίο βρίσκεται μέσα ο φυσικός φακός) «κενό». Τέλος εισάγεται και σταθεροποιείται ο τεχνητός ενδοφακός εντός του περιφακίου και έτσι ολοκληρώνεται το χειρουργείο τοποθετώντας αντιβιοτικά και επίδεσμο, χωρίς κατά κανόνα να απαιτούνται ράμματα. Η όλη διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη, δεν διαρκεί περισσότερο από 10-15 λεπτά και την ίδια μέρα ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του με τις κατάλληλες οδηγίες και μετεγχειρητική αγωγή.