lenses

Τι είναι η ενδοφακοί και ποια η χρήση τους ;

Η προσέγγιση στην μετεγχειρητική διόρθωση μέσω της επιλογής του κατάλληλου ενδοφακού συζητείται με τον χειρουργό με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες του ασθενούς.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στη δημιουργία πολλών νέων τύπων ενδοφακών, κατάλληλων για διαφορετικές περιπτώσεις ασθενών. Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενοι φακοί είναι οι ακόλουθοι:

Οδηγίες μετά το χειρουργείο

Μετα το χειρουργείο δίδεται  συνταγή για κολλύρια (για τέσσερις εβδομάδες περίπου) και οδηγίες ώστε να περάσει η πρώτη μετεγχειρητική φάση της επούλωσης χωρίς προβλήματα. Είναι φυσιολογικό τις μέρες μετά την επέμβαση να αισθάνεστε μικροενόχληση όπως αίσθημα ξένου σώματος, φαγούρα, τσίμπλιασμα και δακρύρροια. Η όραση μπορεί να είναι στην αρχή κάπως θολή. Αυτό εξαρτάται από τη σκληρότητα του καταρράκτη και με την πάροδο του χρόνου βελτιώνεται. Δύο με τρεις επανέλεγχοι είναι συνήθως απαραίτητοι και στον τελευταίο επανέλεγχο, περίπου 1 μήνα μετά το χειρουργείο συνταγογραφούνται γυαλιά οράσεως, αν είναι απαραίτητα.

Συστήνεται να επικοινωνήσετε μαζί με τον οφθαλμιίατρό σας, αν το μάτι γίνει ιδιαίτερα κόκκινο ή επώδυνο , έχετε ισχυρό πονοκέφαλο που δεν υποχωρεί με παυσίπονο, η όραση σας μειωθεί ξαφνικά ή εάν εμφανιστούν λάμψεις/ σκιές  στο μάτι σας.

Τύποι Ενδοφακών

ΜΟΝΟΕΣΤΙΑΚΟΙ ΕΝΔΟΦΑΚΟΙ

Είναι οι παραδοσιακοί ενδοφακοί που χρησιμοποιούνται στις εγχειρήσεις του καταρράκτη εδώ και δεκαετίες. Έχουν την ίδια διαθλαστική δύναμη σε όλη την επιφάνειά τους και κατά συνέπεια δεν προσφέρουν τη δυνατότητα εστίασης σε διάφορες αποστάσεις.  Η δύναμη των μονοεστιακών ενδοφακών είναι τέτοια, ώστε να εξυπηρετεί τη μακρινή όραση χωρίς τη χρήση γυαλιών. Προκειμένου όμως ο ασθενής να μπορεί να εστιάσει κοντά (π.χ. σε απόσταση ανάγνωσης), θα χρειαστεί να φορέσει ένα ζευγάρι πρεσβυωπικά γυαλιά.

ΑΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΕΝΔΟΦΑΚΟΙ

Αποτελούν μια μετεξέλιξη των μονοεστιακών φακών με πολλά πλεονεκτήματα. Ενώ το σώμα των παραδοσιακών μονοεστιακών φακών είναι ομοιόμορφα σφαιρικό, οι ασφαιρικοί ενδοφακοί έχουν το σώμα τους πιο πεπλατυσμένο στην περιφέρεια. Αυτή η ειδική σχεδίαση έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη ευαισθησία στην αντίθεση (contrast sensitivity) και λιγότερες εκτροπές (aberrations), που πρακτικά σημαίνει ακόμα καλύτερη ποιότητα όρασης, ιδιαίτερα τη νύχτα. Οι μονοεστιακοί ασφαιρικοί ενδοφακοί προσφέρουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα όρασης.

ΤΟΡΙΚΟΙ ΕΝΔΟΦΑΚΟΙ

Είναι και αυτοί μονοεστιακοί φακοί, ρυθμισμένοι να εξυπηρετούν τη μακρινή όραση, και απευθύνονται σε ασθενείς, που εκτός από μυωπία ή υπερμετρωπία, έχουν και σημαντικό (πάνω από 1,5 βαθμό) αστιγματισμό. Σε αντίθεση με τους μονοεστιακούς φακούς, που έχουν την ίδια δύναμη σε όλους τους  άξονές τους, οι τορικοί φακοί έχουν διαφορετική δύναμη σε κάποιους άξονες, με σκοπό να εξουδετερώσουν τον υπάρχοντα αστιγματισμό τους ασθενούς. Αυτό έχει ως συνέπεια να απαιτείται ακριβής τοποθέτηση του τορικού ενδοφακού μέσα στο περιφάκιο, γιατί ακόμα και μια μικρή απόκλιση λίγων μοιρών μπορεί να οδηγήσει σε θόλωση της όρασης.

ΕΝΔΟΦΑΚΟΙ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΒΑΘΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ (EDOF: EXTENDED DEPTH OF FOCUS) – ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑΣ

Χάρη στην καινοτόμο μέθοδο με χρήση EDOF ενδοφακών της Alcon (Alcon AcrySof Vivity EDOF IOL) επιτυγχάνεται βελτιωμένη οπτική οξύτητα στο κοντινό και μεσαίο οπτικό εύρος διατηρώντας ταυτόχρονα την καλή όραση σε μακρινή απόσταση. EDOF δηλ. Extended Depth Of Focus σημαίνει μεγαλύτερο βάθος πεδίου. Χάρη στο μεγαλύτερο βάθος πεδίου με την τεχνολογία X-Wave του ενδοφακού Vivity επιτυγχάνεται εκτεταμένο βάθος εστίασης. Έτσι διευκολύνεται η εργασία στον υπολογιστή ή μπορείτε να βλέπετε τη συσκευή πλοήγησης κατά την οδήγηση χωρίς γυαλιά.

ΠΟΛΥΕΣΤΙΑΚΟΙ/ ΤΡΙΠΛΟΕΣΤΙΑΚΟΙ ΕΝΔΟΦΑΚΟΙ- ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑΣ

Δημιουργήθηκαν με σκοπό να ικανοποιήσουν τις ανάγκες εστίασης σε ακόμα μεγαλύτερο εύρος αποστάσεων (μακριά, ενδιάμεσα, κοντά). Το σώμα των πολυεστιακών φακών είναι χωρισμένο σε δακτυλιοειδείς ζώνες (σαν στόχος) με διαφορετική δύναμη εστίασης, για να εξυπηρετείται ο ασθενής σε διαφορετικές αποστάσεις. Το βασικό μειονέκτημα αυτών των φακών είναι η ελάττωση της ευαισθησίας στην αντίθεση (contrast sensitivity). Πρακτικά αυτό σημαίνει μεγαλύτερη δυσκολία να διακρίνουμε μακρινά αντικείμενα σε συνθήκες όπου ο φωτισμός είναι πολύ έντονος ή αντιθέτως πολύ χαμηλός, όπως π.χ. κατά τη νυχτερινή οδήγηση τους πεζούς που βαδίζουν στο πλάι ενός κακοφωτισμένου δρόμου.

Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν πολύ ικανοποιητική ενδιάμεση αλλά και κοντινή όραση, αν και ένα μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί τελικά να χρειαστεί γυαλιά για κοντά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο