astigmatism

Τι είναι ο Αστιγματισμός;

Ανεξάρτητα από τη μυωπία και την υπερμετρωπία, συνήθως όμως σε συνδυασμό με αυτές, εμφανίζει ένα μεγάλο ποσοστό του φυσιολογικού πληθυσμού αστιγματισμό. Αστιγματισμός είναι εκείνο το διαθλαστικό σφάλμα, όπου οι παράλληλες ακτίνες φωτός εστιάζονται σε μια γραμμή, και όχι σε ένα σημείο. Συνηθέστερη αιτία είναι ότι ο κερατοειδής δεν έχει την ίδια καμπυλότητα σε όλους τους άξονες του, άρα όχι και την ίδια διαθλαστική ισχύ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το σχήμα του δεν είναι σφαιρικό αλλά ωοειδές ή κυλινδρικό.

Αν και δεν υπάρχει καμία γνωστή αιτία για τον αστιγματισμό, η κληρονομικότητα και προβλήματα κατά την εμβρυογένεση αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες. Υπάρχουν δύο τύποι αστιγματισμού: ο ομαλός ο οποίος διορθώνεται με γυαλιά κι ο ανώμαλος. Ομαλός αστιγματισμός είναι όταν ο κυρτότερος μεσημβρινός του κερατοειδούς σχηματίζει γωνία 90 μοιρών με τον πλατύτερο μεσημβρινό, τότε αυτός ο τύπος αστιγματισμού ονομάζεται ομαλός. Ενώ στον ανώμαλο αστιγματισμό δεν παρουσιάζεται

Συμπτώματα

    Το πιο κοινό σύμπτωμα του αστιγματισμού είναι η θολή όραση. Εκτός από αυτό όμως, αρκετά συχνά οι ασθενείς αναφέρουν:

  • Κόπωση ή δυσφορία των ματιών
  • Κεφαλαλγία
  • Αίσθημα βάρους γύρω από τα μάτια
  • Δυσκολία σε εργασίες που απαιτούν προσοχή, όπως το διάβασμα, το γράψιμο και η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή
  • Δυσκολία με τη νυχτερινή όραση, ιδίως κατά την οδήγηση

Αντιμετώπιση- θεραπεία

Η αντιμετώπιση του αστιγματισμού μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση τορικών φακών επαφής ή γυαλιών για βελτίωση της όρασης καθώς και διόρθωσή του με laser. Σε περιπτώσεις στις οποίες ο αστιγματισμός οφείλεται σε πάθηση του κερατοειδούς όπως π.χ. ο κερατόκωνος, εφαρμόζεται θεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία και διασύνδεση κολλαγόνου (crosslinking) ή ακόμα και μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο